Skip to content

Beszámoló: EAHIL konferencia és kongresszus, Dublin, 2017

    Kedves Kollégák!

    Az alábbi levélben egy jövő évi konferencia részvételére szóló felhívást, és – kedvcsinálóként – az ez évi eseményről szóló beszámolómat továbbítom az érdeklődők számára.

    Felhívom a figyelmet arra, hogy van lehetőség pályázni a részvétel költségeinek támogatására. Az érdeklődőket szívesen segítem további információkkal.

    Az EAHIL az európai orvosi-egészségügyi könyvtárosok szövetsége. Ebben az évben az International Congress on Medical Librarianship és az EAHIL közösen szervezett konferenciát, tehát az esemény messze túlmutatott a kontinens határain: fokozott érdeklődés és jelenlét övezte a tengerentúlról, elsősorban az USA-ból, Ausztráliából, Afrikából.

    Az eseményen az EAHIL Council magyarországi képviselőjeként vettem részt, ami magában foglalja a Tanácsülésen való részvételt, valamint a konferencia előadásait értékelő munkacsoport tevékenységét.

    A konferencia munkacíme és mottója 2017-ben: Diversity in Practice: Integrating, Inspiring, and Innovative.

    83 előadás hangzott el és 66 posztert tekinthettünk meg, a következő témakörökben, szekciókban: Oktatás és tanulás; Technológia; Kutatás és bizonyítékokon alapuló könyvtárosság; Vezetés és menedzsment; Integráció.

    Számos előadás témájaként bukkant fel a digitális írástudás új oktatási módszereinek bevezetése, a kísérletek, eredmények ismertetése. A legjobbnak ítélt előadás is ebben a témában hangzott el.

    Kiemelt téma volt a tudásmenedzsment, a könyvtárosok kompetencia-fejlesztése, a változásmenedzsment, új típusú felhasználói terek (makerspace).

    Az előadásokat számos workshop kísérte. Én egy, a workshopok módszertanát bemutató workshopon (Workshop on Workshops, WoW) vettem részt, ahol az interaktív foglalkozások tartalmi és formai elemeit, sikerkritériumait elemeztük.

    A konferencia után a Trinity College Dublin könyvtárát, a Berkeley Library-t látogattuk meg, ahol az elmúlt 50 év három különböző évtizedében és három stílusban épült könyvtár/ak funkcióin kívül a DEENK-hez hasonló egyetemi és nemzeti könyvtári szolgáltatásokkal is megismerkedtem.

    A konferenciát széles tartalmi spektruma, magas szakmai-szervezési színvonala miatt nem csak orvosi könyvtárakban dolgozó kollégákban ajánlom.

    Üdvözlettel,
    Karácsony Gyöngyi

    főigazgató / General Director Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár University and National Library University of Debrecen

    Egyetem tér 1.
    H-4032 Debrecen, Hungary
    Tel/Fax: 36-52/410 443, Belső: 61901