Skip to content

Búcsúzunk…

    Dr. Benda Mária (Szepike) 
    (1921. május 25. – 2019. július 3.)

    Több mint negyven éven keresztül, 1950–1993 között dolgozott az Orvostudományi Dokumentációs Központban (MEDINFO). Fordítóként kezdte, később könyvtáros, osztályvezető, majd főigazgató-helyettes lett az intézetben. 1988-as nyugdíjazása után is segítette a MEDINFO-t szaktanácsadóként. 
    Orvosi könyvtárak hálózatalapítója volt, az MKE Műszaki Könyvtáros Szekció orvosi könyvtáros csoportjának alapító elnöke. 
    1969-ben egyetemi doktori, 1980-ban kandidátusi címet szerzett, 1975-ben Szabó Ervin-emlékéremmel tüntették ki.



    Saját szavaival így mesélt a kezdetekről: 

    „Az értéket meg kell őrizni”

    – Szepike! Mikor és hogyan találkoztál az orvosi könyvtárüggyel?
    1950-ben, amikor Beregszászról átköltöztem a gyerekeimmel Budapestre, és akkor az akkori ODK-hoz (úgy hívták, Orvosi Dokumentációs Központ) kerültem többnyelvű fordítónak. Akkor még egyáltalán nem könyvtárüggyel találkoztam, hanem az orvosi szövegek fordításával. De pár hónap múlva már kezdett bosszantani, hogy a fordítók meg az irodalomjegyzéket összeállítók állandóan keresgéltek alapműveket, nem tudták hol van a könyv, a folyóirat vagy a szótár, és akkor, miután az ODK egy Zoltán utcai lakás második emeletén volt, és volt egy használatlan cselédszoba, abba a cselédszobába vétettem néhány polcot, és ott csináltam tulajdonképpen egy kis könyvtárat, úgy, hogy kinek-kinek az íróasztalából kiszedtem a könyveket, felállítottam egy leltárkönyvet – mert az sem volt –, meg katalógusokat csináltam. Utána mindenki visszakapta az alapműveit. De itt először nem volt, csak 200 könyv, kb. 15 folyóirat, és innen fejlődött tovább. De nagyon lassan!”

    (részlet Földvári Rózsa beszélgetéséből Dr. Benda Máriával, Könyvtárak 50 éve az egészségügy szolgálatában. Jubileumi emlékkönyv. Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége, Budapest, 1999)